PLANTEBASERT ERNÆRING


Du kan starte i dag!


PENSUM

Hva er et sunt plantebasert kosthold?

Hva er et plantebasert kosthold? Det er et kosthold som består av mat fra planteriket. I et plantebasert kosthold er det ingen matemner fra dyr. I plantebasert kosthold er grønnsaker, belgvekster, nøtter og kjerner, fullkorn, frukt, sopp og bær hovedkilder til makro- og mikronæringsstoffer i kosten. Det legges vekt på matvarer i lite bearbeidet form, såkalt hel plantebasert mat. 

Plantebaserte kostholdsmønstre har økende popularitet i den vestlige verden, av mange ulike grunner: Bærekraft, helse, miljø, dyreetikk, budsjett.

Hva spiser man når man har et plantebasert kosthold?

Kjøtt, egg og meieriprodukter erstattes med mat fra planteriket i lite bearbeidet form, såkalt hel plantebasert mat:

  • Grønnsaker
  • Belgvekster - bønner, linser, erter og kikerter
  • Frukt og bær
  • Fullkorn
  • Nøtter og kjerner

Plantebasert kosthold er altså ikke det samme som et vanlig norsk kosthold minus kjøtt, egg, meieriprodukter og fisk. Alle kan sette sammen et sunt plantebasert kosthold, og alle de nødvendige ingrediensene kan kjøpes i vanlige dagligvarebutikker.

Er plantebaserte kosttyper, spesielt vegansk kosthold, fullverdig næringsmessig?

Riktig sammensatte plantebaserte kostholdsmønstre er fullverdige næringsmessig (med tilskudd av vitamin B12 i et helt vegansk kosthold), trygge og velegnet i alle livet faser. 

Helsemyndighetene anerkjenner plantebasert kosthold som sunt og fullverdig

Helsedirektoratet har nylig kommet med en ny veileder for der man blant annet understreker:

«Godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer. Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

Oppgaver etter hver modul, eksamen på nett. Studiebevis.

Når vi har behandlet din påmelding sender vi deg brukernavn og passord til studieportalen og du er i gang! Pris kr 5.990