Ville krydderurter 

Lørdag og søndag 08.-09.06.24

Kl 10-16.30 på Tonergarden



Mat fra naturens spiskammer

Vi lærer om kortreiste spiselige ville urter som vokser i vårt nærmiljø.

Hvordan ser de ut?

Hva kan du høste?

Hvilke næringsstoffer inneholder urten og hva kan de brukes til i vår husholdning.

Hvordan høste og behandle dem?

Bærekraftig plukking.

Forvekslingsarter.

Vi går på tur i nærområdet og finner ville og gode urter som vi skal lage noe godt av.

Hvilke urter er gode for kroppen vår?

Oppbevaring og bruk utover sommeren og vinteren.

Alle får med egenlagde produkter hjem.


Et hyggelig og sosialt kurs som passer for alle!

Ta med gode tursko/støvler etter værforhold.



Tidsskjema lørdag:

09.45: Fremmøte

10.00: Hvordan sanke og bearbeide ville krydderurter fra naturen, slik at du kan bruke det inn i ditt kosthold. Hvilke krydderurter kan du sanke og spise? Vi lærer om brennesle, skvallerkål, løvetann, ryllik, gjeitrams, gran, rogn + noen giftige forvekslingsarter.

10.45: Pause

11.00: Undervisningen fortsetter. Så ut på tur i nærområdet og sanke krydderurter.

11.45: Pause

12.00: Vi går igjennom urtene som er sanket inn. Bearbeider, renser, vasker og tørker. Hva kan vi bruke til hva? Lage salat, pesto, næringsdrikk.

12.45: Lunsjpause

13.45: Vi ser på det medisinske i de vanligste krydderurtene, og gjennomgår noen lettere plager som kan avhjelpes.

14.30: Pause

14.45: Ulike måter å foredle krydderurter på til senere bruk.

15.30: Pause

15.45: Vi lager pizzakrydder!

16.30: Ferdig


Tidsskjema søndag:

09.45: Fremmøte

10.00: Om bærekraftig sanking. Hvorfor lage ditt eget krydder? Forvekslingsarter som er giftige. Hvordan bli kjent med en ny plante?

10.45: Pause

11.00: Intro og ut på tur i nærområdet. Vi ser etter og sanker urter (med infoark).

11.45: Pause

12.00: Gå igjennom de innsankede urtene. Hva kan vi bruke til hva?

12.45: Lunsjpause

13.45: Hvordan velger vi riktige urter for diverse lettere plager? Biopatisk teori som modell.

14.30: Pause

14.45: Om krydderurter til te. Vi lærer om bringebær, mjødurt, røsslyng, bjerk, marikåpe m.fl.

15.30: Pause

15.45: Hvordan bearbeide urter til te? Hvordan sette sammen sin egen te? Lage egne urteteer. Fordeling av produkter som alle tar med hjem.

16.30: Ferdig


Med forbehold om mindre endringer



Lærere er Mona Lundby  og Anne Victoria Heiberg som du kan lese mer om HER


Reisevei og overnatting se BESØKSINFO